Norske emigrantprotokoller gjort tilgjengelig som lenkede data og API

 

Lenke til visualisering av emigrantstrømmen.

I løpet av 1800-tallet utvandret store mengder nordmenn til USA og Canada. Før de dro ble nøkkelinformasjon som bosted, reisemål, alder, navn osv skrevet ned av politiet, dette var i første omgang for å kontrollere ettersøkte personer som forsøkte å emigrere vekk fra lovens lange arm. Disse dataene har siden blitt transkribert av Statsarkivene i form av emigrantprotokoller og er tilgjengelig for søk i Digitalarkivet.

Utvidet bruk
For å åpne for mer og annen bruk har vi nå vasket dataene med verktøyet Openrefine. Vi har blant annet matchet reisemål mot den geografiske autoritetsdatabasen Geonames. På den måten er Karl Andersen (som dro fra Kristiania til La Crosse, Wisconsin) og Karl Torbjørnsen (som dro fra Kristiansand til Wisconsin) begge koblet til Wisconsin. Torbjørnsen er koblet direkte til Wisconsin. Andersen er koblet via La Crosse som igjen er koblet til Wisconsin.

Gjennom APIet kan man gjøre enkle spørringer som gir alle som dro til Wisconsin som inkluderer de to førnevnte (i tillegg til 59 656 andre). Eller de 361 som dro til New Zealand.

Dataene formatert i json-ldformat og kan brukes som lenkede data.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s