Nedtelling til hack4no

Om en uke er det fullt liv på Høyskolen på Hønefoss – rammen for årets hack4no. Møteplassen for utviklere, designere, dataforvaltere av ulike slag og andre kreative sjeler. Personer som alle vil bruke – på en eller annen måte – åpne data.

Vi i Kartverket, Kulturrådet, Riksanktivaren, Riksarkivet, Difi og andre samarbeidspartnere er spente på hva som kan utvikles og skapes, hvem kan lære av hverandre og hvordan stemingen blir. Noen vil vektlegge det å «leke» med andre, andre vil vinne og noen – kanskje mest observere.

Kategorier
Det er tilsammen 5 kategorier;

  1. Beste løsning med bruk av geodata
  2. Beste løsning med bruk av samferdsel
  3. Beste løsning med bruk av kulturdata
  4. Åpen klasse
  5. Beste digitale fortelling

Formålet med beste digitale fortelling er å bli inspirert av vårt arkivmateriale, de ufortalte eller glemte historier, og fortell historien på din måte. Vi inviterer til å utforske nye måter å «leke» med materialet på, og vi vil gjerne utfordre deg til å finne interessante historier og skape nye konsepter, f.eks. i form av visualisering, digital installasjon, kunstverk, spill, film eller som en nyhetssak. Uansett uttrykksform må resultatet/fremføringen inneholde minst ett digitalt element. Vi oppfordrer til samarbeid på tvers av faggrenser. Det må benyttes minst ett datasett fra en nordisk GLAM-organisasjon. Dette er ny kategori av året.

Premien
Det kåres en vinner innenfor 1-3 som vil få starthjelp til å utvikle løsningen videre. Starthjelpen består av en solid oppfølgingspakke på i alt tre samlinger med en av sponsorene våre, Acando, Making Waves eller Norkart. Målet er å hjelpe lagene nærmere realisering. Vinnerlagene kan velge å takke nei til oppfølgingen og heller ta imot en pengepremie på 5000 kroner (gavekort). For åpen klasse er premien på 5.000 kroner (gavekort).

Ett av vinnerlagene vil dessuten få tilbud om plass i StartupLab i Forskningsparken i Oslo i tre måneder. Det vil få muligheten til å bidra i og nyte godt av nettverket, ressursene og kompetansen i laben og å vise seg fram.

Premien for kategori 5 – Beste digitale fortelling – er kr 5 000 (gaverkort) og en drømmedag i NRK.

Nordisk profil
Det er en sterk nordisk profil på hele konkurransen og en vinner fra 1 -4 får delta i den store nordiske teknologikonferansen Slush 30. november – 1. desember i Helsinki. Vinner av kategori 3 – kultur – er automatisk kvalifisert til Slush.

Lagene vil delta på #hack4norden og konkurrere med vinnerlag fra andre nordiske hackathoner om heder og ære – og en skreddersydd oppfølgingspakke (på toppen av de andre oppfølgingspakkene) som skal bidra til å realisere ideen og få den ut i markedet.
Konkurransen skjer i regi av Nordic Innovation.

Tilleggspremier
I tillegg deler Difi, Brønnøysundregistrene, Artsdatabanken og SSB egne priser. Difis går til beste datatilbyder.

Hvilke data kan en boltre seg med?
Etatene bak K-lab og andre etater i Norge har jobbet i de siste månedene med å få til mer og bedre data,  bedre dokumentasjon og API-er. Fra K-lab etatens siden kan nevnes;  Emigrantprotokollene 1850 – 1930 (Riksarkivet) og det nasjonale fotografregisteret klargjøres som lenkede åpne data, videre er Kulturminnebildesamling fra Riksantikvaren på plass med API, historiske kart fra Kartverket er nå tilgjengelig i Norvegiana. Ellers er Edvard Munchs fotografier på plass i Norvegiana og deler av hans korrepondanse er tilgjengelig i vår kartløsning.  Nasjonalmuseet stiller sin samling til disposisjon, NVE og NRK bidrar også for nå nevne noen.

#hackyourheritage
Innen kulturfeltet så inngår den norske konkurransen i en serie med hackathons med fokus på kunst/kultur/kulturarv – #hackyourheritage! Dette sporet har fokus på å ta i bruk kulturarvs- og kulturinnhold på tvers av de nordiske landene for å bidra til et nordisk perspektiv og / eller løsninger. Og det er en rekke nordiske datasett, særlig fra Danmark og Sverige, tilgjengelige.

Oversikt over datasettene er å finne her. Det vil bli gjort justeringer frem mot hacken.

Har du ideer og er på jakt etter noen å danne lag med, trenger du info i forkant så sjekk datatsettlisten eller ikke minst du kan delta i diskusjonsforumet Devpost.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s