Wikimedia, kart og #hack4no – torsdag 27. oktober

Ett ikke like enkelt kart å kartfeste. Schlaraffenland mellom 1730-1740. Fra Nasjonalbiblioteket https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schlaraffenland_-_no-nb_krt_00932.jpg
Ikke alle kart er like enkle å kartfeste. Schlaraffenland mellom 1730-1740. Fra Nasjonalbiblioteket
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schlaraffenland_-_no-nb_krt_00932.jpg

I forbindelse med #hack4no hos Kartverket på Hønefoss 28. og 29. oktober arrangeres et førarrangement rundt åpene geo/kartdata samme sted torsdag 27. oktober. Kartverket arrangerer med deltakere fra de nordiske landene samt Wikimedia Norge, Wikimedia Finland og Wikimedia Sverige. Arrangementet er åpent for alle, og for mer informasjon og påmelding se lenke. Samtidig foregår det en egne arrangementer om datajournalistikk, for studenter og om innovasjon.

Wikimediasamfunnet er ganske tungt til stede innenfor kartdata. Wikipediaartikkeler og Wikidataoppføringene er koordinatfestet og ofte koblet til geografiske autoriteter, slik som Geonames, Ordnance Survey og Kartverkets sentralt stedsnavnsregister.

I tillegg til geodata har det også blitt lastet opp en rekke historiske kart til Wikimedia Commons, Nasjonalbiblioteket med rundt 350 historiske kart og Kartverket med mer enn 8000 historiske kart. Alle disse kartene er tilgjengelig med fri lisens.

Kartverkets kart er også lagt inn i tjenesten Wikimaps Warper som er laget av Wikimedia Finland. I denne tjenesten kan brukerene koble eldre kart med kontrollpunkter til et moderne kart for eksempel Kvadraturen i Kristiania i 1860 eller bykartet over Kristiania og Aker fra 1886. Den digitale kartfestingen av disse kartene kan så gjenbrukes i andre applikasjoner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s