29. – 30. juni deltok vi på den siste konferansen i regi av Nederlands presidentskap 2016 «Ready to Reach Out?». Byen var Amsterdam og bygget var en midlertidig EU-bygning.

Rapport fra konferansen foreligger nå. Den inneholder også lenker til presentasjonene.Vi i K-lab presenterte erfaringer fra Kultur- og naturreise og deltok i et panel om hvordan nå ut og kommunisere med publikum. Øvrige deltakere var Rijksmuseum, Statens Museum for kunst i tillegg til Museo de América (Spania) og Vlaams Instituut voor Archivering (Belgia).

canvasVi var blant de siste som gikk ut av dette bygget som var satt opp for seks måneder. En litt uvirkelig følelse at nedmontering startet før konferansen avsluttet. Men videre bruk av både bygg og alt interiør var ivartetatt. Det skulle gå til Røde Kors og andre organisasjoner.

Gjenbruktankegangen sto også sterkt i budskapet fra innledere og deltakere. Både med hensyn til digitalt innhold og digitale løsninger og tjenester. EU stilte med flere topper, deriblant Martine Reicherts (Director-General for Education and Culture at the European Commission) som uttalte at bedre og mer variert utnyttelse av digitale resurser og løsninger og utvikling av digitale ferdigheter ville bli viktig fremover, ikke minst for det europeiske kulturminneåret 2018.

EU2016

Europeana API integreres i våre kartvisninger
Vi er glade for at vi bidrar til denne gjenbrukstanketangen på ulike måter. Vi er nå i ferd med å innlemme Europeana API-et i våre kartvisningsløsninger. Utviklingsarbeidet gjøres sammen med Norkart. Og Europeana ser meget positivt på at visning av innhold på kart blir tilgjengelig da de ikke har en slik visning i dag. Vi vil ha dialog med dem fremover knyttet til vårt arbeid. I første omgang tester vi ut Europeana280-samlingen som er 10 utvalgte kunstverk fra EU-landene og Norge.En annen viktig innholdsbase fra vårt naboland, Sverige, K-samsök integreres også. Her er den brukt sammen med innhold fra Riksanktivaren og viser kirker i Norden.

Disse integreringen foregår ikke helt sømløst, og de avdekker svakheter ved innhold, metadata og registreringspraksis. Men det er jo kun gjennom bruk vi lærer – og praksis kan bli bedre – og innholdet kvalitetssikres mer.

Tjenester utenlands
Å kunne vise innhold fra ulike samlinger og fra flere land byr på mange nye sammenstillings- og formidlingsmuligheter. På konferansen ble tjenesten «Stockholmskallan» presentert. En omfangsrik innholdbase av arkivmateriale om Stockholm og med redigert innhold. En populær tjeneste som har skolen som hovemålgruppe. Migrar es Cultura er på mange måter Spanias svar på Digitalt fortalt. Gjennom tekst, bilde og lyd formidler  individer sin egen historie, deler kunstutrykk og presenterer håndværkstradisjoner.I Belgia satte de i gang en redningsaksjon for sitt Flemish Institute for Archiving (VIAA) og ikke minst det digitale innholdet. Noe de gjorde ved kampanjen De Beeldcapsule (Billedkapselen) hvor en serie med videoer fra arkivet ble vist på nettet. Folk fikk lov til å bestemme hva de ville vise befolkningen i 2050 ved å samle fem videor i egen billedkapsel. Tema var hverdagsliv med humor og alvor, ukjente og kjente begivenheter. Fra melkemannen til nonnen. Kampanjen nådde bredt ut og traff et publikum som fikk et nærere forhold til sin egen historie.

Hacking your story
Når vi nå nærmer oss høstens hackebegivenheter så er det verdt å nevne Waag Society og deres initiativ hvor du kan lage et fysisk objekt av gatemønstre – vil du for eksempel laget et nett med trukk av dine barndomsgater? Eller hva med et tresouvenir fra din ferieby?

nieuwmarkt-satellite waag society
Waag Society 2016

Vi ser frem til høstens arbeid om å gjøre mer informasjon bedre tilgjengelig og til å se den bli tatt mer aktivt i bruk.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s