IMG_4062 (1)
«Statsministeren»; Klassekampen, 4. august 2016

Pokémon Go er sommerens store farsott, og mange lurer på om dette er noe for kulturinstitusjonene, dvs. om vi kan utnytte den store populariteten blant brukerne til å få enda flere interessert i kunst og kultur. For Vigelandsparken i Oslo oversvømmes av ivrige pokemonspillere til omtrent alle døgnets tider, men er de også interessert i skulpturene til Vigeland?

Agnes Moxnes skriver i NRK Ytring (tirsdag 19. juli):

Museer, teatre, spel, botaniske hager, festivaler og orkestre må være digitalt på plass når nye spill og nye løsninger etterspør møtesteder som er ekstraordinære. Derfor bør kulturdirektørene være forberedt på hva det betyr å si «Go eller no go» til å være stoppesteder for det som kommer i kjølvannet av Pokémon Go.

Hvordan kan vi forholde oss til Pokémon Go, dvs. hvordan kan «kulturdirektørene være forberedt til å være stoppesteder for Pokémon Go», jf. hva Agnes Moxnes skriver.

Pokestops og Gyms – stoppestedene i Pokémon Go

De aller fleste (dvs. alle?) pokestoppene og gymmene kommer fra spillet Ingress, der brukerne hadde muligheter til å opprette slike steder (kjent som portaler i Ingress). Disse mulighetene nå er lukket, og det er dessverre ikke mulig å opprette nye steder i Pokémon Go.

Et pokestop består i sin enkleste form av et bilde og ev. en supplerende tekst:

IMG_4051     IMG_4052     IMG_4041

Det er altså denne (svært) begrensede informasjonen som formidler kunst- eller kulturhistorisk informasjon til spillerne. Ideelt sett burde tekstene vært mer informative – slik som eksempelet med Mossekonvensjonen over, ev. også med lenker til f.eks. DigitaltMuseum, Kulturminnesøk eller Wikipedia.

ingress
Portaler i Ingress

Det er dessverre ikke mulig å endre eller supplere den eksisterende informasjonen i Pokémon Go. Men i Ingress – der disse objektene altså kommer fra – var det mulig å redigere informasjonen. Dvs. det var mulig å sende forslag om endringer til en redaksjon (spillutvikleren Niantic), men i praksis er det visst 6-12 mnd ventetid på slike henvendelser.

The White Rabbit - pokestop
Ingressportalen på kaninstatuen er blitt til en pokestop

Les også Tord Nilsens klargjørende innlegg «Til de som klager på Pokestops … « på nettstedet kanDusi.no og «De aller fleste aner ikke hvor «pokéstoppene» kommer fra» i Bergensavisen.

 

Vi kan altså ikke lenger fallby våre egne institusjoner eller attraksjoner, men vi kan gjøre dem som allerede finnes mest mulig attraktive for spillerne.

Men det store spørsmålet er jo om spillerne egentlig er noe særlig interessert i skulpturene i Vigelandparken, skulpturen «Knuten» i Moss eller den gamle steinportalen inn til Aalby gård på Jeløya, selv om de jakter på pokemoner i området.

Hvordan trekke publikum til «mine» steder?

Vigelands Hus
NRK Sørlandet, 25. juli 2016

Museene og andre kulturinstitusjoner kan for eksempel gjøre som Vigelands Hus i Mandal. De har lagt ut «lures» ved pokestop i nærheten, og tilbyr tørste og sultne pokemon-spillere enkel servering. Og så håper de at alle pokemonspillerne som dermed kommer til museet for å jakte pokemoner også vil fatte litt interesse for det museet egentlig tilbyr sine besøkende.

«Lures» tiltrekker seg pokemoner til en pokestop i en begrenset periode, og gjør dermed dette stedet mer attraktivt for spillerne. Lures kan kjøpes (for rede penger), og er altså noe kulturinstitusjonene kan investere i for å bedre attraktiviteten hos spillerne.

Ønskeliste for nye versjoner av Pokémon Go

Det er muligens svært naivt, men ønsker koster lite – og hvis noen med gode forbindelser til spillutvikleren Niantic kan videreformidle – så kan dette være noen aktuelle utviklingspunkter:

  • opprette nye stoppesteder – pokestopper og gymmer
  • supplere informasjonen om eksisterende stoppesteder

Gjøreliste for kulturdirektører

Kulturinstitusjoner som ønsker mer trafikk til «sine» pokestopper kan gjøre som Vigelands Hus i Mandal for å gjøre seg attraktive blant pokemonspillerne:

  • legge ut «lures»
  • tilby lademuligheter for desperate pokemonspillere med tomme batterier
  • enkel servering – cola, vafler og is

 

Og så får vi heller ikke bli så veldig skuffet når vi ev. innser (?) at de fleste pokemon-jegerne som svermer rundt våre lokaliteter kanskje ikke er så veldig interessert i kunst og kultur, selv om de altså befinner seg i Vigelandsparken eller på F15 på Jeløya eller blant skulpturene i gågata i Moss.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s